Nostalgi 90-talet

Hittade något roligt på internet, haha helt roligt att läsa!!


Uppdrag Nostalgi: Tv-program vi minns.

· Ika i rutan - Galen kvinna som alla tyckte var läskig.

· Trasdockorna - Tecknat om slitna dockor som ingen ville ha.

· Skurt - Grön handdocka som bland annat förstörde fabrik en gång.

· Teenage mutant ninja turtles - Tecknade och muterade skölpaddsninjor!

· Trasselsudd - Tecknad hund som hade oreda på sin päls. Smutsig.

· Tummen - Papper med tumavtryck med tillhörande berättarröst. (Mycket intressant och innovativt!)

· Pingu - Pingvinen i lera som lät: Myyp myyyp (typ)

· Tom & Jerry - Sändes i samband med Lilla Sportspegeln i sann katt och råtta-anda.

· Den långa färden - Djur som vandrade tillsammans, någon dog jämt när de gick över en väg. Tårarna sprutade runt om i detta avlånga land.

· Sune - Anders & Sörens bok utvecklades till spelfilmer och julkalender, handlade om en pojke som var en tjejtjusare och hans familj och liv med mera.

· Bert - Serie om en kille som gillar tjejer. Också Sören & Anders.

· Joelbitar - Handlade om en pojke som kollade på gamla foton med mera. Kommer du ihåg när vi...

· Barbapappa - Handlade om en stor rosa klump och hans familj, ej att förväxla med Bert Karlsson.

· Från A till Ö -Gumman Hedvig som fick lång näsa ibland samt ugglan Helge hittade på saker tillsammans..Pratade mest.

· 100 kg godis och Mosquito - Thomas Gylling flamsar med godis eller färgbakgrund.

· Myggan - Nordiskt samarbete för barn med 4 programledare och olika inslag.

· Simpor & Grodfötter - Galet läskiga havsmänniskor lever i en lägenhet i Sverige. Pappan (eller möjligtvis farfar) dör i badkaret fullt av sjögräs och man har en krabba i en byrålåda.

· Ebba & Didrik - Syskon med diverse ungdomliga problem.

· Disneyklubben - Fredags/lördagsnöje för barn med barnpresentatörer. Variation mellan olika tecknade serier, totalrippat från USA.

? Power Rangers - Tecknat på trean som fick tas bort på grund av allt för våldsamma scener.

Alla känner vi också igen:

· Kär & Galen - med Lotta Engberg.

· Macken - Roy & Roger

· Det kommer mera... - med Arne Hegerfors.

· Bullen - ungdomsprogram med brevfilmer (och det är inte han i filmen som har skrivit brevet!)

· Voxpop - Musikhitlistan

· Vänner & Fiender - svensk såpa om mestades osämja. Spelades in i Hallstahammar (som fick det svagt motiverade smeknamnet Hollyhammar.)

· Skilda världar - svenskt om kamp mellan fattiga och rika familjer. Toivonen och Bovallius.

· Tre kronor - Mälardalens intriger löstes slutligen upp. Den frireligiösa pastorn Sten Frisk (lustigt namnval) sprängde alla. Abbe, Birgitta, Klimax(Hans-Åke) med flera var ett minne blott.

· Rederiet - Reidar Dahlén, Joker och Gustav med många andra stod för handlingen i denna långkörare.

· Vita lögner - Härmapa om en liten hamnstad med en bar och sjukhus.

? MacGyver - Amerikansk populär serie om en kille som i stort sett kan göra allt av en kotte och ett par snören. En bomb bland annat.

Uppdrag Nostalgi: 90-talet


Populärmusik och hitlistor:


· Pojkband

Backstreet Boys, Five, Hanson, Boyzone, *NSync, Westlife kletade sig fast i många små flickors hjärtan under 90-talet. Även om refrängerna ofta bestod i ett "yeaaahhh babyyyy, I love yooouu" och även om musiken inte alltid var av bästa kvalité så gick den under denna tidsepok hem hos alla. Skivor såldes i mängder och tidningen OKEJ passade på att ta sig upp från punkens skitiga skosulor, där den en gång blivit överkörd och glömd. Imagen var viktigt och det var speciellt intressant för publiken att följa utvecklandet av alla i pojkbandens identiteter. Det var ofta så att ett pojkband var uppdelat i olika karaktärer i form av exempelvis "den söta", "den gamla", "den farliga", "svärmorsdrömmen" och den "mindre attraktiva som bara är med för att fylla ut". Tårar fälldes hinkvis liksom de en gång gjort till The Beatles och som de en gång skulle göra för... Darin.


· Dansmusik

Från USA kom den allra mesta musiken under 90-talet. Stora grupper som Spice Girls slog igenom och förvandlade små flickor till mimande små mardrömmar med smink och platåskor. Mer exempel på det var Solid Harmonie, Atomic Kitten, Popsie.


· Landsplågornas tid

Det var väldigt, för att inte säga extremt, mycket landsplågor i musikväg under 90-talet. Det dansk-norska bandet Aqua stod för mer än hälften av allt så fantastiskt dåligt i musikväg på den tiden men även andra grupper etablerades i samma genre. E-type, Ace of Base och Magnus Uggla från Sverige slog sig fram men det värsta var nog när eurodisco och "sjunga-en-låt-med-bara-en-mening-i"-konceptet kom och blev större än någonsin.


· One hit-wonders och annat bortglömt material

Vem kommer inte ihåg Eiffel 65's låt "Blue (Da Ba De)" och Paradisio's låt "Bailando"? Det gör vi nog alla som gick på låg- och mellanstadiediscon för 1995. Kända då och nu för tiden helt plötsligt bortglömda ansikten är:
* Dr Bombay/Dr MacDoo (Taxi, Taxi,Taxi)
* Vengaboys (Boom Boom Boom Boom)
* Anouk (Nobody's wife)
* Coolio (Gangsta's Paradise)
* 2 Unlimited (No Limit)
* Dilba (I'm sorry)
*S.O.A.P. (This is how we party)
* Vucuum, 666, Jumper, Popsicle, Consoul, Mr President, Skunk Anansie, Daze, Sash!, Martin, Chumbawamba, Eternal, Corrs.


Uppdrag Nostalgi: 90-tal


Heta hetsprylar:

· Tamogotchi

På mitten och slutet av 90-talet fick det japanska företaget Bandai Sveriges alla barn att tjata till sig egna små elektroniska husdjur av sina föräldrar. Det pep hej vilt i klassrummen där lågstadiebarnen höll till och lärarna började svettas av irritation. Tamagotchiepedemin dog dock ut några år innan millennieskiftet men du som aldrig fick en riktigt Tamagotchi då, du kanske var för fattig, kan faktiskt ladda ner en till din riktigt heta mobil, om du inte fortfarande är för fattig!


· Poggs

Hysterin med pogg var enorm! Pogg var i princip bara hårda och runda papperslappar med olika bilder och glitter på. Man kunde tävla med dem och man kunde köpa plaströr till förvaringen av dem. Tyvärr fanns det bara cirka en meter långa rör så de barn med väldigt mycket pogg och antagligen ganska rika föräldrar fick minsann köpa fler rör.


· Glasnappar

Glasnappar var mest till för att hänga i halsband men utvecklades snabbt till ännu en hysterileksak som alla skulle samla på, i synnerhet de lite fjolligare flickorna. Glasnapparna var helt enkelt nappformade glasfigurer i olika färger och storlekar och det var ju verkligen extremt spännande..


· Hockeybilder

Bilder på hockeyproffs blev inne under 90-talet och det finns fortfarande säkert en hel hög gamla och gråa hockeybildsamlande nördar kvar därute. Hockeybilderna var föräldrarnas stora fasa för de kostade nämligen orimliga summor att inkassera.


·Gameboy Color

Uppföljaren på Gameboy svartvit. Lite hetare var det så klart eftersom den erbjöd ungarna att få spela med färger istället för grötiga gråtoner. Orimligt dyr, som alla andra konsoller, men dock ett steg närmare de fyrkantiga ögonen som man ju faktiskt får när man spelar för mycket data- och tv-spel... Eller hur var det nu med det där...?


· Slime
Det mest idiotiska och desperata försöket till att lägga vantarna på ungarnas föräldrars pengar. Slime var helt enkelt onödigt kladd i olika färger som låg i en burk. Det luktade ungefär som om man försökt att framställa bajs på kemisk väg. Den gick inte heller att forma, om man nu skulle vilja vara så pass kreativ. Det gick inte att göra ett skit med kladdklumpen! Jo... Man kunde i och för sig kasta den i till exempel en papperskorg för att uppnå maximal tillfredsställelse. Men det var det ju inte många som kom på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback